Llegenda

Nombrosos investigadors i historiadors, entre ells ORELLANA, VICENT BOIX i el marqués de CRUÏLLES, per citar alguns, han fet constar als seus estudis la referència a la llegenda del soldadet. Apart d’això, la tradició oral de la gent de Montolivet, i fins i tot de la de Russafa, Pinedo, Natzaret, La Punta i El Palmar, ha anat trasmetent, generació rere generació, la història fins als nostres dies. Aleshores ens sentim obligats a continuar amb la tradició i fer-vos-la saber:
«Compta la història que, per l’any 1.320, un fill del lloc de Montolivet, descendent d’una antiga família de Russafa (de la casa dels Alfonsos), a qui deien PERE ALEIXANDRE, va anar a lluitar a Terra Santa, i sent soldat fou fet presoner pels moros i captivat a Palestina.
Va aconseguir fugir i se n’anà cap a la muntanya (suposadament a la «muntanya de les oliveres» de Jerusalem). Preocupat per la seua sort començà a pregar-li a la Mare de Déu que 1’ajudara. La Verge se li va aparèixer, en forma de retaule, al damunt d’una olivera. Tractà d’endur-se la imatge, però en veure que era molt difícil de transportar en la seua fugida, sense ser apercebut, va desistir i la deixa a l’arbre. Escoltant una veu de dona que li pregunta si no tenia fe, s’avergonyí i torna a per la imatge, la baixa de l’arbre i allí mateix es queda adormit, al seu costat.A 1’endemà es va despertar i, esglaiat, va observar que es trobava a un altre lloc. Eixint de la seua sorpresa, li va preguntar a unes persones quines terres eren eixes, contestant-li que 1’horta de Russafa.
En agraïment pel miracle, el Soldadet li donà les gràcies a la Mare de Deu, i havent-se escampat la noticia per tot el poble, els habitants portaren el retaule a la parròquia del poble, fent-li festes durant 8 dies. Passat eixe temps, la imatge torna a aparèixer en la mateixa olivera, per la qual cosa convingueren de ferli, allí mateix, un ermitori, al qual contribuïren tots els veïns de les rodalies.»

 50aniv       virgen mont